OLS

imagesDat is wat er minstens twee weekenden gebeurt in Stramproy, een kerkdorp van Weert. Omdat ze vorig jaar de Um gewonnen hebben moeten ze dit jaar het OLS organiseren’. En dat is oneerbiedig gezegd géén kattepis. Een happening vol van folklore. Ik weet zo niet hoe lang maar waarschijnlijk al meer dan 50 jaar strijden schietverenigingen van Nederlands en Belgisch Limburg om den “Um “Een prijs zo genoemd omdat lang geleden de winnaar uitriep “we hebben um “”. Het oud Limburgs schuttersfeest, met zijn 146 in traditionele kledij gestoken schutterijen met  klinkende namen zo als St Cornelius Swartbroek ( ook een kerkdorp van Weert ) St Joris Wessum  St Huibrechts Lille enz. Met zilver voor hun koninginnen en gouden kroontjes voor hun keizerinnen  in een groot defile langs de vip tribune, ze  hadden het bij een temperatuur van 28 graden  zwaar in de zware dikke schutterspakken. Een jury beoordeelt streng of alles piekfijn in orde is , de glimlach van de koningin de kledij onberispelijk het zilver gepoetst etc etc. Bij de openingsoptocht loopt traditioneel een paard voorop dat de weg vrij maakt voor de vendeliers en de rest van de schutterijen. De EHBO stond klaar met water en sponzen. De nieuwe president van de OLS federatie Ger Koopmans schoot bij de opening feilloos de bolletjes van de schietboom. Iets wat later veel schutters door de felle zon niet lukte. Het hele gebeuren trok  dit weekend 40 .000 bezoekers  A.s zaterdag mogen nog 29 zes tallen verder strijden om den “Um ” Tot zover is het perfect en soepel verlopen. Een prachtige traditieimagesCAD102CY

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

10 reacties op OLS

 1. J@n. zegt:

  Hé joh, knap geschreven en mooie plaatjes!

 2. datzalwel zegt:

  Danke danke :-). En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gigantische catering en logistieke zaken er allemaal mee spelen.

 3. Billy zegt:

  ziet er een heus evenement uit, Joke!

 4. rietepietz zegt:

  Wat een práchtige traditie , lijkt me zeker de moeite waard om daar langs de kant te staan om het hele gebeuren te volgen.
  Je hebt vast wel iets meegekregen van een andere “Schutterij” die van Kerkrade waarvan alle ,zorgvuldig in een kluis opgeborgen, zilver onlangs bij het grof vuil gezet werd. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/eeuwenoud-zilver-bij-grofvuil-gezet
  Gelukkig dat het bij jullie allemaal nog vol trots getoond kon worden.!

 5. datzalwel zegt:

  Heel zeker Rietepiets, er zijn ook altijd wat hoogwaardigheids bekleders bij zoals Ronald Plasterk en natuurlijk van uit deze contreien Frans Weekers. Niet dat het dan mooier is maar die komen wel als het iets voorstelt. Je kunt er een hele tijd mee vullen. De uitgestrektheid van het gebied waar geschoten word en natuurlijk mogen de nodige standjes met versnaperingen niet ontbreken.

 6. Laat ik nou familie hebben wonen in Stramproy…In ’t zuuden bèn je iemand als je lid bent van een vereniging. Altijd leuk zulke enthousiaste mensen, en hun enthousiasme mag zeker gezien worden! Groetjes Kakel

 7. Leo's mening zegt:

  Ik vind het altijd grappige folklore eerlijk gezegd. En als we dan weer eens in het Limburgse zijn, zien we die palen met doelen en snappen dat dit echt iets is voor de lokale bevolking. In grote steden op doelen knallen is wat minder gewenst. Hier schieten de verenigingen vaak op elkaar….

 8. platoonline zegt:

  Wat een leuk evenement is dat, Joke. En dan die naam. Aardig om te weten hoe die tot stand is gekomen. Mooi verslag van een fijne dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s